Operațiunile de salvare a sinistraților din Filipine se accelerează, odată cu sosirea armatei SUA

Operațiunile de salvare a sinistraților din Filipine se accelerează, odată cu sosirea armatei SUA
Publicat: 15/11/2013, 13:23
Actualizat: 11/06/2014, 12:09

Operațiunile de salvare a sinistraților disperați din cauza Haiyan s-au accelerat vineri, odată cu sosirea armatei americane, după o săptămână de la trecerea taifunului în centrul Filipinelor, unde cadavre sunt încă blocate sub ruinele unor localități distruse, relatează AFP.

Portavionul George Washington, cu 5.000 de marinari la bord, și alte șapte nave americane, s-au poziționat în largul celor mai afectate insule din Filipine.

Flotila, care dispune de 21 de elicoptere, a adus echipamente medicale și provizii, așteptate cu nerăbdare de supraviețuitorii înfometați ai unuia dintre cele mai puternice taifunuri care au atins vreodată uscatul, însoțit de rafale de vânt de peste 300 de kilometri pe oră și valuri de cinci metri.

Vineri dimineață, americanii descărcau ajutor umanitar pe aeroportul din Tacloban, unul dintre cele mai afectate orașe, situat pe Insula Leyte, unde sute de sinistrați se confruntă cu numeroase lipsuri.

Ținând cont de faptul că servicille umanitare afirmă că își desfășoară acitvitățile în condiții precare, fără transport sau electricitate, aceste operațiuni ar urma să accelereze ajutorarea sinistraților, care decurge într-un ritm prea lent, potrivit ONU.

„Am auzit că există avioane americane acum, voi încerca să merg la aeroport”, a anunțat Merly Araneta, în vârstă de 28 de ani. „Însă nu am mâncat decât de două ori în cinci zile și am băut apă de ploaie colectată într-o cană de plastic. Sunt atât de obosită”, a adăugat ea.

După o săptămână de la trecerea taifunului, bilanțul încă nu poate fi stabilit cu exactitate în mijlocul acestei apocalipse.

ONU, care a evocat recent un posibil bilanț de 10.000 de morți doar în orașul Tacloban, a anunțat vineri că numărul acestora este de 4.460.

Însă Consiliul național pentru reducerea și gestionarea catastrofelor naturale a contestat aceste date, anunțând un bilanț oficial de 3.621.

La Tacloban, municipalitatea estima joi că a colectat 2.000 de cadavre, în timp ce alte zeci, învelite în saci de plastic, așteptau încă pe marginea drumurilor, vineri, pentru a fi preluate de camioane.

Mirosul provocat de descompunerea cadavrelor persista în oraș, sugerând prezența a numeroase corpuri sub grămezile de moloz și alimentând temeri privind riscurile sanitare.

Joi, o sută de trupuri neînsuflețite au fost depuse în gropi comune.

Numeroase țări, ONG-uri și agenții internaționale au promis ajutoare financiare și materiale substanțiale, în timp ce ONU a lansat un apel la donații de ordinul a 301 milioane de dolari americani (aproximativ 225 de milioane de euro).

Britanicii au anunțat că trimit una dintre cele mai mari nave ale Marinei lor, portelicopterul HMS Illustrious, care ar trebui să ajungă pe 25 noiembrie.

Statele Unite au anunțat vineri că, în afara flotilei, mai mobilizează 1.000 de marinari. Ei au fost mobilizați deja la începutul săptămânii, sprijiniți de avioane de transport și Ospreys, aparate care pot zbura ca un avion și să aterizeze ca un elicopter.

– O cooperare crucială

Americanii urmează să-și mobilizeze eforturile la Tacloban, dar și în alte locuri, precum Ormoc, pe Leyte, și Guiuan, pe Insula Samar, o intervenție salutată de Crucea Roșie Internațională.

Intervenția americană „va stabiliza probabil situația”, a comentat vineri pentru AFP purtătorul său de cuvânt regional, Patrick Fuller, subliniind că o cooperare bună între serviciiile umanitare și armată este „crucială”.

De asemenea, el a notat că, în cazul unui dezastru de acest fel, „durează cel puțin două săptămâni pentru ca totul să fie operațional”. „Într-o săptămână, vom vedea o reală ameliorare pe teren”, a preconizat el.

Primarul orașului Tacloban, Alfred Romualdez, s-a declarat „foarte recunoscător” intervenției americane, având în vedere că străzile orașului se află într-o situație deplorabilă.

Numeroși locuitori fac cozi în fața primăriei, unde își încarcă telefoanele sau efectuează apeluri gratuite către rude care locuiesc pe alte insule ale arhipelagului.

„Unde sunt americanii? Oare ne aduc orez?”, a întrebat Alita Nabelga, în vârstă de 81 de ani, privind un avion care trecea pe deasupra orașului.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Adevărul despre decesul lui Gabriel Cotabiță. Artistul ar fi fost internat în mare secret de...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Eroul care a salvat omenirea de la un război nuclear. În câteva secunde a salvat...
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
S-a descoperit că astronauții procesează sarcinile mai lent în spațiu